Folkemøde_Denis 1_Ungdommens Røde Kors_2024

    Nyt projekt giver mikrofonen til Denis og andre unge i asylsystemet

    AUGUST, 2024: Ungdommens Røde Kors og Tuborgfondet lancerer i dag nyt projekt, der skal klæde unge i asylsystemet på til at deltage i den offentlige samtale. Samtidig bygger projektet bro fra centrene ud til lokalsamfundet. En af de unge er Denis fra Rusland, som i år var med på Folkemødet og holdt tale om at være ung LGBT-person i det danske asylsystem.

    ”Det var helt fantastisk at være med på Folkemødet! Det er så svært at forestille sig sådan en ting, når man er vokset op i Rusland.”

    Sådan siger Denis på 24, der er asylansøger fra Rusland og var taget med Ungdommens Røde Kors til Folkemødet på Bornholm.

    ”Her var der ingen rigtige og forkerte meninger. Jeg var så glad for at kunne holde min tale og være en del af panelet i en debat. Det har inspireret mig meget at være der,” siger Denis.

    Denis forlod sit hjemland blandt andet på grund af den chikane og undertrykkelse, Denis har oplevet som LGBT-person. Denis har boet på asylcentret i Jelling i over et år, og her er Denis en af de unge, som deltager i Ungdommens Røde Kors’ aktiviteter. Turen til Folkemødet var en del af organisationens sociale indsats på asylområdet.

    Nyt projekt tilbyder en platform
    Ungdommens Røde Kors har netop fået en stor bevilling fra Tuborgfondet til et nyt toårigt projekt, som skal bane vejen for, at flere unge beboere på syv af landets asyl- og udrejsecentre får mulighed for at blive en del af det lokale samfund. Samtidig bliver de klædt på til at kunne bruge deres stemme og deltage i den offentlige samtale.

    Folkemøde_Denis 2_Ungdommens Røde Kors_2024

    I sin tale på Folkemødet kom Denis ind på, hvordan det er at være ung LGBT-person i Rusland, og hvordan det er at ankomme til et helt nyt land og bo på et center.

    ”Jeg er stået frem med min fortælling, da jeg håber, at min historie kan give inspiration til andre i Danmark og måske i verden. Jeg håber, min historie kan hjælpe folk med at blive accepteret for den, de er,” siger Denis.

    Nyt projekt skal nå 600 unge i det danske asylsystem
    Tuborgfondets bevilling til Ungdommens Røde Kors’ projekt er på fire millioner kroner over to år og vil samlet nå 600 unge i asylsystemet i aldersgruppen 17-30 år. Som en del af projektet vil Ungdommens Røde Kors etablere lokale samarbejder med aktører uden for centrene, som giver deltagerne mulighed for at komme ud og være en del af det lokale samfund. Derudover vil Ungdommens Røde Kors afholde forløb, der skal give deltagerne nye kompetencer og mulighed for selv at videregive erfaring. Det kan være til kurser i dialog og fortælleteknik, hvor de efterfølgende får mulighed for at dele deres historier og budskaber til events, oplæg på skoler eller i relevante medier.

    Læs om vores aktiviteter på asylområdet
    Her

    ”Vi er glade for at støtte unge på asylcentrene, så de får redskaber til handlekraft og bedre muligheder for at skabe netværk lokalt. Deres liv og familie er i opbrud – rigtig meget er usikkert og sårbart, men vi håber, projektet kan gøre hverdagen mere meningsfuld og samtidig give fornyet mod på fremtiden og styrke til at tage aktivt del i samfundet og tage ordet,” siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.

    Dit liv skal ikke gå i stå, bare fordi du bor på et center
    I Ungdommens Røde Kors er man glade for at kunne gøre endnu mere for gruppen af unge asylansøgere i Danmark, siger Jonas Wiederholt Larsen, der er landsforperson i organisationen:

    ”Unge asylansøgere er en særlig overset og udsat gruppe. De befinder sig i en afgørende tid i deres liv, men hvor flere muligheder og rettigheder falder bort. Vi kan se, at mange af disse unge har en utrolig modstandskraft og livserfaring, og med dette projekt vil vi bygge ovenpå vores aktiviteter ude på centrene og udvikle en styrket indsats, så unges liv i asylsystemet ikke bare går i stå,” siger Jonas Wiederholt Larsen.

    FAKTA

    • Ungdommens Røde Kors (URK) er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation.
    • URK har frivillige aktiviteter på fem af landets asyl- og udrejsecentre og planlægger at åbne på yderligere tre centre.
    • Aktiviteterne er målrettet unge beboere på asyl- og udrejsecentre i aldersgruppen 17-30 år.
    • Bevillingen fra Tuborgfondet til URK er på fire millioner kroner i de kommende to år. Den giver mulighed for at lave brobyggende aktiviteter for 600 af de unge beboere på syv af landets centre ud i lokalsamfundet. Derudover til at klæde flere af dem på til at kunne deltage i den offentlige samtale med deres fortællinger og budskaber.