Hospitalcafe_Odense Universitetshospital_frivillig_sygdom_ungdommens røde kors

  Fri fra sygdom

  Hospitalscaféer

  Det er en stor udfordring at være syg og indlagt som barn eller ung. Det bliver svært at holde kontakten med venner og være del af et almindeligt barne- og ungdomsliv. I hospitalscaféerne får børn og unge en pause fra sygdommen, nye oplevelser og gode venner.

  Børne- og ungecaféerne er et samarbejde mellem Ungdommens Røde Kors og hospitaler og ungdomspsykiatriske afdelinger rundt om i Danmark. Caféerne er et tilbud til syge børn og unge – både dem, der er indlagt, og dem, der behandles ambulant. Vi har caféer målrettet både børn og unge med fysiske eller psykiske sygdomme.

  Ud med sygdom, ind med ungdom
  I caféerne får børnene og de unge nogle selvstændige oplevelser uafhængigt af afdelingen, personalet og deres forældre. Sammen med jævnaldrende og de frivillige i caféerne kan de holde en pause fra deres sygdom og spille spil, tegne, se film eller bare hænge ud. Venner og søskende er velkomne, men forældre, læger og sygeplejersker må blive udenfor – i caféerne er der nemlig fokus på børne- og ungeliv, og ikke sygdomsliv.

  Vidste du...
  Café Svanen_Odense universitetshospital_hospital_sygdom_syge unge_frivillig_ungdommens røde kors

  at caféerne hører under programmet Plads til Livet?

  Bliv frivillig på en hospitalscafé
  Cille_Hospitalscafé_aarhus_Nexus_Ungdommens Røde Kors

  Cille fik konstateret leukæmi i 2013. 27 måneder med indlæggelser fulgte - heldigvis var der Café Nexus, hvor hun kunne få en pause fra sygdommen. 

  Vi tror på, at de frivillige kan skabe et frirum for børn og unge tilknyttet afdelingen ud fra nogle perspektiver, som de professionelle ikke kan. De skaber fællesskaber, der ikke handler om sygdom, men om at være barn og ung, og hvor der er muligheder for fri leg og aktivering, hvor kun fantasien sætter grænser

  - Lis Dueholm, oversygeplejerske på Sjællands Universitetshospital i Roskilde

  • Hvem må komme i caféerne?

   Venner og jævnaldrende søskende er velkomne i caféerne, da det er vigtigt at fastholde det sociale netværk uden for hospitalet. Ungdomscaféer er forældrefri, lægefri og sygeplejerskefri, mens det i børnecaféerne er tilladt, at der kommer forældre.

   Børnecaféerne henvender sig til børn op til 12 år.
   Ungecaféerne på hospitaler og psykiatriske afdelinger henvender sig til unge i alderen i alderen ca. 12-24 år.

  • Hvordan er jeg frivillig i en hospitalscafé?

   Som frivillig på en hospitalscafé eller på en café på en ungdomspsykiatrisk afdeling har du en helt særlig rolle i forhold til at give sygdomsramte børn og unge en lettere hverdag, som ligner deres jævnaldrenes mere. Det er din opgave at sørge for nogle gode rammer, hvor børnene og de unge kan føle sig som netop børn og unge, og hvor sygdommen kommer i anden række. Sammen med børnene og de unge er du med til at bestemme, hvad der skal foregå i caféen.

   Det vigtigste er, at du:

   • giver børnene og de unge en pause fra sygdommen og gør indlæggelsen mindre kedelig
   • giver dem sjove oplevelser og historier at fortælle videre til deres forældre og venner
   • er med til at forebygge nogle af de problemstillinger, som sygdomsramte børn og unge føler – f.eks. en følelse af at være set og hørt og at være andet og mere end en patient

   Man skal være fyldt 18 år for at være frivillig i børnecaféerne og 22 år for at være frivillig i ungecaféerne. Du skal kunne tager mindst to vagter om måneden, og så skal du naturligvis være engageret, støtte op og deltage i de arrangementer, der bliver afholdt. Som ny frivillig deltager du i obligatoriske uddannelsesdage, og derudover bliver du tilbudt månedlig supervision, brandkursus og førstehjælpskursus.

  • Hvor finder jeg caféerne, og hvem skal jeg kontakte?

   Du kan finde vores hospitalscaféer og caféer på psykiatriske afdelinger på vores danmarkskort her. Her finder du også kontaktoplysninger og åbningstider på de enkelte caféer. Er du indlagt eller ambulant, møder du bare op.

   Overvejer du at blive frivillig? Hør mere her.

   Vil du vide mere om Ungdommens Røde Kors' arbejde med hospitalscaféer og sygdomsramte børn og unge, er du velkommen til at skrive til faellesskaber@urk.dk.