Dreng_lektier_frivillig_ungdommens røde kors

  Mere end bare lektier

  Lektiecaféer

  Vi har lektiecaféer i hele landet, hvor vores frivillige tilbyder gratis lektiehjælp til alle børn og unge, så de får mod på deres skolegang og tro på deres egne evner. Læs mere her.

  Du har sikkert haft et fag i skolen, du ikke var så god til. Så ved du også, at det ikke kun påvirker én fagligt, men også mentalt og socialt. Netop derfor fungerer Ungdommens Røde Kors' lektiecaféer som et socialt rum, hvor man på en afslappet, positiv og til tider utraditionel måde kan få hjælp til lige netop det, man har svært ved. Lektiecaféerne er nemlig meget mere end lektier – det er også et sted, hvor der er plads til at være frustreret, tage en pause, hygge sig eller fortælle røverhistorier, og man må også godt komme, selvom man ikke har lektier for.  

  Gratis lektiehjælp til alle

  I Ungdommens Røde Kors vil vi gerne sikre gratis lektiehjælp til alle børn og unge, så de får mod på deres skolegang. Lektiehjælp er hverken en erstatning for lærernes arbejde eller en fortsættelse af skoledagen. For os handler lektiehjælp om meget mere end bare lektier. Det handler om, at børn og unge får lyst til at lære og får troen på, at de kan gennemføre lige præcis den uddannelse, de drømmer om. Nogle gange ser vi, at børnene rykker sig på karakterskalaen. Andre gange rykker de sig personligt, så de fx ikke længere er generte, når de skal op til tavlen eller selv begynder at hjælpe de yngre børn med det, de har svært ved. Og det er helt okay. For lektiecaféerne handler om meget mere end bare lektier – det handler om selvtillid og troen på, at man kan.

  Når de store hjælper de små

  I vores lektiecaféer bliver børn og unge mødt af unge frivillige, som har tiden, lysten og overskuddet til at give en hjælpende hånd med lektierne. De frivillige er nogen, som måske stadig går i skole eller studerer, og derfor selv har udfordringer fra skoletiden frisk i hukommelsen.

  Længere nede på siden kan du finde en lektiecafeéer nær dig. Bor du et sted, hvor du synes, der burde være en lektiecafe, kan du skrive til info@urk.dk – så undersøger vi gerne muligheden for at åbne en i nærheden af dig.

  I lektiecaféen glemmer jeg alt om konkurrence. Det er lige meget, hvis jeg siger noget forkert, for jeg får jo ikke karakterer her. Her træner jeg mig, og i skolen spiller jeg kampen

  - Yasmin, 9. klasse

  • Hvorfor skal jeg være frivillig i en lektiecafé?

   Vi har altid brug for flere hænder, hoveder og hjerter. Lektiecaféerne er en af vores største aktiviteter og findes i mange byer rundt omkring i Danmark.

   Hvis du selv har brug for lidt hjælp til lektierne, skal du komme i en lektiecafé, fordi der her er tid og plads til opgaverne. Stemningen er afslappet, og de frivillige lektiehjælpere er gode til at gribe opgaverne an på en god og måske anderledes måde.

   Som lektiehjælper er du med til at give børnene og de unge succesoplevelser med deres skolegang gennem lektiehjælp i øjenhøjde. Her kan de nemlig stille de spørgsmål, de måske ikke turde eller fik tid til at stille i skolen. Lidt ekstra af din tid kan betyde en verden til forskel.

   Du bliver løbende inviteret til både faglige og sociale arrangementer sammen med andre frivillige i lektiecaféerne og Ungdommens Røde Kors generelt.

  • Hvordan er jeg lektiehjælper?

   Som lektiehjælper håber vi, du har interesse for formidling og møder børnene og de unge med anerkendelse og tålmodighed. Du er en vejleder frem for en fagekspert, og vi forventer ikke, at du har svaret på alle deres spørgsmål. Det handler om at motivere dem, så de selv finder løsningen.

   Børn lærer bedst, når de har det godt. Derfor er det din opgave som frivillig at skabe et trygt rum for børnene, hvor de føler sig motiverede og har lyst til at lære. Vi stiller ikke krav til, at du har erfaring med at undervise. Til gengæld håber vi, at du er stabil og motiveret til at hjælpe børnene så godt, du kan, og møder dem, der hvor de er.

   Lektiecaféerne har oftest åbent to timer én eftermiddag om ugen. Vi håber, du kan sætte tid af mindst to timer hver 14. dag. Der kan i den enkelte lektiecafé være et større behov i perioder.

  • Hvordan får jeg lektiehjælp?

   Hvis du har brug for hjælp til lektierne, kan du bare møde op – du behøver ikke melde dig til. Find alle vores lektiecaféer her.

  • Spørgsmål?

   Du er altid velkommen til at skrive med spørgsmål på info@urk.dk