Mentorpar_to unge mænd_Ungdommens Røde Kors

  Ungeliv på døgninstitutioner

  Hvor tit talte du med en sagsbehandler som barn? Var dine nærmeste voksne pædagoger? Følte du dig til tider helt alene i verden? Som barn på en døgninstitution er hverdagen ofte præget af bekymringer. Dem forsøger vi at sætte på pause.

  Når dumme bekymringer for fremtiden fylder, kan hverdagen føles lang og hård. Derfor er Ungdommens Røde Kors til stede på flere end ti institutioner landet over, hvor frivillige laver sociale aktiviteter med anbragte børn og unge. Vores frivillige er helt almindelige unge, der bare er der for at være sammen med børn og andre unge. Og det kan noget andet end at møde en pædagog eller en sagsbehandler. Det skaber et frirum.

  En mentor i overgangen til voksenlivet

  Samtidig hører vi fra mange tidligere anbragte, at overgangen, hvor de skal flytte fra institutionen og stå på egne ben, kan være svær og hård. De mangler et socialt netværk og en kendt voksen, de er trygge ved, til at støtte sig op af. Derfor tilbyder vi i Ungdommens Røde Kors også frivillige mentorforløb, der kan være en ekstra støtte i tiden op til og efter, at de anbragte skal flytte fra institutionen.

  Vidste du...

  at vores frivillige også tilbyder studiestøtte, lektiecafeer og forløb i Life Skills for anbragte? Læs om projektet her.

  Vil du gøre en forskel for børn og unge på døgninstitutioner?

  Det handler om at være ung

  Vi oplever, at alt for mange anbragte børn og unge lider af psykisk sygdom, ensomhed eller generel mistrivsel. Som anbragt er dit liv præget af midlertidige relationer – der er hele tiden en ny sagsbehandler, en ny psykolog eller en ny socialpædagog – og alt i hverdagen handler om diagnoser eller anbringelse.

  Anbragte børn og unge har behov for at tale med andre unge. Unge, som hverken måler deres trivsel eller vurderer deres diagnose, men som de kan relatere til, og som de kan tale med om alt det andet, der rør sig i et barne- og ungdomsliv. De har behov for et rum, hvor de kan få lov til at være børn og unge. Det tilbyder de frivillige fra Ungdommens Røde Kors, når de ugentligt besøger bosteder og døgninstitutioner samt i vores frivillige mentorforløb i overgangen til voksenlivet.

  Den støtte og hjælp, som unge får under og efter deres anbringelse, har stor betydning for, hvordan de klarer sig senere i livet.

  Tre unge_selfie_frivillig_ungdommens røde kors

  Er du fagperson og nysgerrig på samarbejde? Kontakt os her.

  De voksne glemmer hurtigt, hvor meget det fylder for et barn, når man har en dårlig dag og føler sig efterladt, men ingen har tid til at lytte.
  - Celene, tidligere anbragt

  13500

  børn og unge

  er anbragt uden for hjemmet i Danmark

  1

  % af danske børn

  anbringes uden for hjemmet hvert år

  44

  % af anbragte unge

  har fået en psykiatrisk diagnose som 19-årig

  28

  % af anbragte 18-årige

  har på et tidspunkt forsøgt at begå selvmord

  20

  % af tidligere anbragte

  er på kontanthjælp som 30-årige, mens ca. 15 % er på førtidspension

  8

  gange højere

  er andelen blandt anbragte, der er dømt for kriminalitet, i forhold til ikkeudsatte unge

  • Hvorfor skal jeg være frivillig på en døgninstitution?

   Du får som frivillig mulighed for at dele ud af din energi og dit overskud til unge, som har brug for en stabil og støttende voksen. Derfor kræver det ikke, at du er supermand, men at du kan lytte og være der for de unge. Ved blot at møde fast op med et smil på læben kan du være med til at sprede glæde og støtte i en til tider ensformig hverdag.

   Som frivillig gør du en forskel for børn og unge, som ikke har haft en let opvækst. Samtidig får du et indblik i et anderledes børne -og ungeliv.

   Interesseret? Hør mere her.

  • Hvad skal jeg lave som frivillig?

   Bage, snakke, lege, spille, tegne, se film eller tage på tur. Det er op til dig og børnene/de unge. Det vigtigste er, at alle får en god oplevelse. 

  • Hvem skal jeg kontakte?

   Hvis du vil være med, kan du kontakte den enkelte aktivitet direkte. Du kan finde kontaktoplysninger på alle vores klubber på kortet her.

   Hvis du vil vide mere om vores arbejde med aktiviteter på døgninstitutioner, kan du skrive til os på info@urk.dk

  • Er du fagperson og interesseret i samarbejde?

   Arbejder du på en døgninstitution, med anbragte eller med tidligere anbragte? Og vil du høre mere om at samarbejde med os, og hvad vores frivillige kan tilbyde til netop din børne- eller ungegruppe? Så kontakt helt uforpligtende vores programkonsulent på området via mail eller telefon her.

  Vær med

  til at gøre en forskel for anbragte børn og unge. Klik her

  Kilde: Bikubenfonden (2019)