Aktiviteter på døgninstitutioner_beskåret_Ungdommens Røde Kors

Væk fra hverdagen

Aktiviteter på døgninstitutioner

Hvor tit talte du med en sagsbehandler som barn? Var dine nærmeste voksne pædagoger? Når du drømte, var det så om at være normal? Når man vokser op på en døgninstitution, er hverdagen ofte præget af bekymringer. Dem forsøger vi at sætte på pause.

På mange måder minder dagligdagen på en døgninstitution om alle andre unges med skole, pligter og hygge. Men selvom døgnets timer bliver brugt på det samme, er der én kæmpe forskel. De voksne der vækker dig om morgenen, er ikke dine forældre.

Det handler om at være ung
Når dumme tanker og bekymringer for fremtiden fylder, kan hverdagen føles lang og hård. Ungdommens Røde Kors er derfor rykket ind på flere døgninstitutioner landet over, hvor frivillige arrangerer aktiviteter - der frem for alt handler om at være barn eller ung.

Vidste du...

at de unge er med til at bestemme, hvad de skal lave sammen med de frivillige? Det kan være alt fra ture til madlavning

Vi er jo helt almindelige leverpostejsdanskere, som kommer og snakker med nogle unge, der ikke har det særligt godt. Modsat pædagogerne snakker vi ikke om, hvad deres problemer er, eller hvordan de har det med deres forældre. Det, tror jeg måske, er et åndehul for dem. Vi taler om noget helt andet og har ikke fokus på deres svagheder. Det betyder jo noget for dem, fordi de er så krøllede et eller andet sted. Bare det at få foldet dem lidt ud i et hjørne

- Kirstine, frivillig på en døgninstitution for unge

Aktiviteter på døgninstitutioner_frivillig portræt_beskåret_Ungdommens Røde Kors

Et lille smil er en stor succes

Når man er sammen med meget ”krøllede unge”, som har det svært, betyder det utroligt meget, hvis man bare kan få foldet et lille hjørne ud. Sådan beskriver Kirstine det, der skete, da hun fik en ung fyr til at smile, der ikke havde smilet i al den tid, hun var kommet på døgninstitutionen som frivillig.

13500

børn og unge

er anbragt uden for hjemmet

1

% af børn og unge

i Danmark bor ikke sammen med deres forældre

44

% af anbragte unge

oplever et eller flere sammenbrud i deres anbringelsesforløb

41

% er anbragt

som følge af forældrenes misbrug af alkohol eller stoffer

37

% er anbragt

som følge af barnets adfærdsproblemer

30

% er anbragt

som følge af forældrenes psykiske problemer eller sindslidelse

 • Hvorfor skal jeg være frivillig på en døgninstitution?

  Du får som frivillig mulighed for at dele ud af din energi og dit overskud til unge, som har brug for en stabil og støttende voksen. Derfor kræver det ikke, at du er supermand, men at du kan lytte og være der for de unge. Ved blot at møde fast op med et smil på læben kan du være med til at sprede glæde og støtte i en til tider ensformig hverdag.

  Som frivillig gør du en forskel for børn og unge, som ikke har haft en let opvækst. Samtidig får du et indblik i et anderledes børne -og ungeliv.

  Interesseret? Hør mere her.

 • Hvad skal jeg lave som frivillig?

  Bage, snakke, lege, spille, tegne, se film eller tage på tur. Det er op til dig og børnene/de unge. Det vigtigste er, at alle får en god oplevelse. 

 • Hvem skal jeg kontakte?

  Hvis du vil være med, kan du kontakte den enkelte aktivitet direkte. Du kan finde kontaktoplysninger på alle vores klubber på kortet her.

  Hvis du vil vide mere om vores arbejde med aktiviteter på døgninstitutioner, kan du skrive til os på faellesskaber@urk.dk

Vær med

til at gøre en forskel for anbragte børn og unge. Klik her