Mentorpar_to unge mænd_Ungdommens Røde Kors

  Aktiviteter på døgninstitutioner

  Hvor tit talte du med en sagsbehandler som barn? Var dine nærmeste voksne pædagoger? Og drømte du om at være "normal"? Som barn på en døgninstitution er hverdagen ofte præget af bekymringer. Dem forsøger vi at sætte på pause.

  På mange måder minder dagligdagen på en døgninstitution om alle andre unges med skole, pligter og hygge. Men der er én kæmpe forskel. De voksne, der vækker dig om morgenen, er ikke dine forældre.

  Det handler om at være ung
  Når dumme bekymringer for fremtiden fylder, kan hverdagen føles lang og hård. Derfor er Ungdommens Røde Kors til stede på flere end ti døgninstitutioner landet over, hvor frivillige arrangerer aktiviteter. Her er det helt almindelige unge, der er sammen med andre unge. Og det kan noget andet end at møde en pædagog eller en sagsbehandler.

  Vidste du...

  at de unge er med til at bestemme, hvad de skal lave sammen med de frivillige?

  Vil du gøre en forskel for børn og unge på døgninstitutioner?

  Vi oplever, at alt for mange anbragte unge lider af psykisk sygdom, ensomhed eller generel mistrivsel. Som anbragt er dit liv præget af midlertidige relationer – der er hele tiden en ny sagsbehandler, en ny psykolog eller en ny socialpædagog – og alt i hverdagen handler om diagnoser eller anbringelse.

  Anbragte unge har behov for at tale med andre unge. Unge, som hverken måler deres trivsel eller vurderer deres diagnose, men som de kan relatere til, og som de kan tale med om alt det andet, der rør sig i et ungdomsliv. De har behov for et rum, hvor de kan få lov til at være unge. Det tilbyder de frivillige på Ungdommens Røde Kors' ungecaféer.

  Den støtte og hjælp, som unge får under deres anbringelse, har stor betydning for, hvordan de klarer sig senere i livet.

  Modsat pædagogerne snakker vi ikke om, hvad deres problemer er, eller hvordan de har det med deres forældre. Det, tror jeg måske, er et åndehul for dem.

  - Kirstine, frivillig på en døgninstitution for unge

  13500

  børn og unge

  er anbragt uden for hjemmet i Danmark

  1

  % af danske børn

  anbringes uden for hjemmet hvert år

  44

  % af anbragte unge

  har fået en psykiatrisk diagnose som 19-årig

  28

  % af anbragte 18-årige

  har på et tidspunkt forsøgt at begå selvmord

  20

  % af tidligere anbragte

  er på kontanthjælp som 30-årige, mens ca. 15 % er på førtidspension

  8

  gange højere

  er andelen blandt anbragte, der er dømt for kriminalitet, i forhold til ikkeudsatte unge

  • Hvorfor skal jeg være frivillig på en døgninstitution?

   Du får som frivillig mulighed for at dele ud af din energi og dit overskud til unge, som har brug for en stabil og støttende voksen. Derfor kræver det ikke, at du er supermand, men at du kan lytte og være der for de unge. Ved blot at møde fast op med et smil på læben kan du være med til at sprede glæde og støtte i en til tider ensformig hverdag.

   Som frivillig gør du en forskel for børn og unge, som ikke har haft en let opvækst. Samtidig får du et indblik i et anderledes børne -og ungeliv.

   Interesseret? Hør mere her.

  • Hvad skal jeg lave som frivillig?

   Bage, snakke, lege, spille, tegne, se film eller tage på tur. Det er op til dig og børnene/de unge. Det vigtigste er, at alle får en god oplevelse. 

  • Hvem skal jeg kontakte?

   Hvis du vil være med, kan du kontakte den enkelte aktivitet direkte. Du kan finde kontaktoplysninger på alle vores klubber på kortet her.

   Hvis du vil vide mere om vores arbejde med aktiviteter på døgninstitutioner, kan du skrive til os på info@urk.dk

  Vær med

  til at gøre en forskel for anbragte børn og unge. Klik her

  Kilde: Bikubenfonden (2019)