Clara fra SygtUng 2021

  Clara fik skizofreni: ”Hvis der havde været en hospitalscafé, havde det 100 procent hjulpet.”

  Ungdomslivet blev revet fra Clara, da hun som 17-årig fik konstateret uspecificeret skizofreni. Siden fulgte flere indlæggelser og masser af medicin. I dag ville Clara ønske, at der havde været en hospitalscafé på hendes afdeling.

  Støt vores hospitalscaféer og gør en forskel for indlagte børn og unge. MobilePay et valgfrit beløb til 34622.

  Claras skizofreni begyndte ligesom en gyserfilm.

  Hun var kun 17 år, da hun begyndte at have en masse skræmmende tanker, hun ikke kunne styre. Clara sov ikke, og hun tabte sig. Tankerne udviklede sig til, at Clara følte, hun fik lyst til at udøve de voldsomme scenarier, hun så for sit indre blik. 

  Det var en konstant kamp om at holde fast i sig selv og sine værdier og ikke give efter for sygdommen, der gradvist fyldte mere og mere. 

  Så blev Clara indlagt.

  I dag er hun 27 år, og ville ønske, der havde været en hospitalscafé på en af de psykiatriske afdelinger, hun har været på.

  ”Jeg manglede det der sted, hvor der også var lidt hyggeligt. Dit normale sociale liv bliver jo fuldstændig taget fra dig, når du indlægges. Et hospital er bare hvide vægge, og alle går rundt og ser triste ud over at være der.”

  Fuldstændig bedøvet

  Clara har tit følt, at hun havde lange perioder, hvor hun nærmest ikke eksisterede. Perioderne var fyldt med negative tanker og de har været svære at komme igennem. 

  ”Jeg har haft en del år, hvor jeg har haft det så skidt, at jeg ikke følte jeg havde noget ungdomsliv. Man får bare masser af medicin, specielt når man er indlagt, og man er fuldstændig bedøvet.”

  Clara ville ønske, at der havde været et rart rum, hvor hun og de andre kunne have mødtes og snakket om alt muligt andet end sygdom.

  ”Jeg har altid elsket at være social, og det giver mig masser af energi. Så snart det var godt vejr, kunne vi i det mindste gå ud på en lille terrasse og snakke. Ugen efter kunne jeg bare mærke en kæmpe forskel,” forklarer Clara og fortsætter:  

  ”Hvis der havde været en hospitalscafé, havde det 100 procent hjulpet.”

  I dag har Clara færdiggjort en HF og drømmer om at fortsætte på en videregående uddannelse.

  Med kampagnen #SygtUng sætter Ungdommens Røde Kors sygdom på pause i vores 15 børne- og ungdomscaféer på landets hospitaler på både somatiske og psykiatriske afdelinger.

  Støt vores hospitalscaféer og gør en forskel for indlagte børn og unge. MobilePay et valgfrit beløb til 34622.

  Clara fra SygtUng 2021
  Clara fra SygtUng 2021