
URK-højskolen
I år åbner vi endnu en gang dørene for URK-højskolen for alle frivillige i URK! Kom og vær med til fire inspirerende og sjove dage i København!
Du tilmelder dig alle fire dage og hver dag er der forskellige kurser, du kan vælge imellem. Herunder kan du finde beskrivelser af de kurser, som udbydes.
Onsdag d. 15 oktober
Leg, fællesskab og mental sundhed (alle har samme kursus den første dag)
Vær med til en sjov og meningsfuld kursusdag fyldt med leg, fællesskab og fokus på trivsel!
Er du frivillig og på jagt efter inspiration til aktiviteter, du straks kan tage med ud i din hverdag? Så er dette kursus noget for dig.
Vi skal lege, bevæge os og grine – samtidig med, at vi udforsker, hvordan aktiviteter kan styrke fællesskab og mental sundhed. Du får masser af idéer og konkrete værktøjer, du kan bruge i dit arbejde med børn – uanset om du er i en lektiecafé, på ferielejr eller noget helt tredje.
Det er første dag på URK-højskolen, så vi bruger også dagen på at lære hinanden at kende og skabe et stærkt fællesskab fra start.
Selvom du ikke arbejder direkte med børn, er der stadig masser at hente! Vi arbejder ud fra ABC for mental sundhed, som handler om at styrke trivsel gennem:
- A: Gør noget aktivt (Act)
- B: Gør noget sammen (Belong)
- C: Gør noget meningsfuldt (Commit)
Læs mere om ABC for mental sundhed her.
Alt det, du lærer, kan bruges bredt – i bestyrelsesarbejde, sociale aktiviteter for unge, eventgrupper og meget mere. Og hvem ved – måske tager du også nogle sjove lege med hjem til din egen frivilliggruppe?
Kurset afholdes i samarbejde med DGI, og underviserne er Charlotte Bruus Dalsgaard og Julie Nygaard Ulrik fra DGI Storkøbenhavn.
Torsdag d. 16. oktober
Psykisk Førstehjælp (basis)
Hvordan hjælper du en ung, der har mistet en ven, oplever mobning eller mistrivsel?
Psykisk Førstehjælp handler om at støtte unge i krise og hjælpe dem videre til den rette hjælp.
Metoden er udviklet af psykologer og indeholder konkrete værktøjer til, hvordan frivillige kan lære at lytte til og tale med andre, der har det svært. Det handler ikke om at grave dybt i følelser eller genopleve traumer. Det handler om at hjælpe en kriseramt godt videre.
Vi ved, at unge, der har det svært, ofte ikke søger hjælp hos hverken forældre eller professionelle, som det første. De første, de betror sig til, er derimod andre unge – også frivillige. Børn og unge foretrækker at dele deres svære tanker med andre unge, fordi de kan relatere til hinanden.
Men alt for mange ved som regel ikke, hvad de skal gøre for at hjælpe og føler ikke, at de er kompetente til at hjælpe. Men Psykisk Førstehjælp er noget, alle kan lære.
Det lærer du på kurset:
- Hvad Psykisk Førstehjælp er.
- Hvordan man yder Psykisk Førstehjælp på andre unge.
- I bliver i stand til at henvise videre, når andre har brug for mere støtte end den, der kan gives gennem Psykisk Førstehjælp.
- I bliver opmærksomme på, hvordan I passer på jer selv som frivillige, når I yder Psykisk Førstehjælp.
- I lærer IKKE at undervise andre i Psykisk Førstehjælp - så skal man på en facilitatortræning.
Frivilligledelse
Vil du blive stærkere til at motivere, koordinere og fastholde frivillige?
Frivilligledelse er et klassisk URK-kursus, hvor du får redskaber til at lede frivillige – og til at lære andre frivilligledere at gøre det samme.
Du lærer bl.a.:
- Hvordan du motiverer og fastholder frivillige
- Hvordan du matcher frivillige med de rette roller ved at identificere frivilliges styrker og svagheder
- Hvordan du rekrutterer nye kræfter
Frivillighed er et af de syv bærende principper for Røde Kors-bevægelsen, og frivillige kræfter er helt afgørende for den forandring Røde Kors skaber verden over. Det gælder både, når børn i Tønder får hjælp til lektierne, og når voldsomme oversvømmelser rammer det sydlige Malawi. Frivillige er med andre ord en kæmpe ressource, der skal støttes, ledes og plejes, for at kunne træde til, når det gælder. Det lærer du på dette kursus.
Fredag d. 17. oktober
SPRINT (basis): Lær at bruge SPRINT-metoden og sæt gang i projekter, der skaber lokal forandring
SPRINT er en metode, der giver børn og unge redskaber til at identificere problemer i deres hverdag og handle på dem. Gennem et SPRINT-forløb skal deltagerne:
- finde og beskrive et problem i deres lokalsamfund
- udvikle idéer til løsninger
- teste deres idéer
- og til sidst føre dem ud i livet
Metoden kan også bruges til at sætte gang i nye initiativer i din lokalafdeling, din frivilliggruppe eller sammen med samarbejdspartnere.
På kurset bliver du introduceret til hele SPRINT-processen og de mange måder, vi arbejder med den i URK – både i Danmark og internationalt.
Vi har blandt andet brugt SPRINT i Grønland, hvor vi har uddannet 20 facilitatorer, der i dag gennemfører forløb med børn og unge i hele landet. Projekterne spænder vidt – fra natteravne, der støtter unge i udsatte miljøer, til anti-mobbekampagner, forbedrede idrætsfaciliteter og events med fokus på miljø og affald.
Fælles for alle projekterne er, at de udspringer af de unges egne oplevelser og idéer. Med SPRINT får de ikke bare lov til at tale om forandring – de skaber den selv.
Konflikthåndtering
Hvad sker der, når du bliver vred? Hvordan undgår du, at uenigheder bliver til konflikter?
I denne workshop får du redskaber til at håndtere konflikter – både i dine aktiviteter og i dit frivilligfællesskab. Vi arbejder med øvelser, der gør dig klogere på dig selv og din måde at kommunikere på.
Du lærer:
- Hvad en konflikt er – og hvordan du kan forebygge dem
- Hvordan du kommunikerer for at nedtrappe konflikter
- Hvordan du håndterer uenigheder i grupper
- Konflikthåndtering er vigtigt – både når du støtter børn og unge i dine aktiviteter og i samarbejdet med andre frivillige eller samarbejdspartnere.
Lørdag d. 18. oktober
Lær at lave målrettet indhold til sociale medier og tiltræk nye, seje frivillige til din aktivitet
Vil du blive skarpere til at skrive fængende tekster, redigere video og udvælge de rigtige billeder til dit opslag? Og til at spotte de stærke fortællinger fra din aktivitet? Så tag med på vores kommunikations- og rekrutteringskursus! Du får masser af konkrete tips, værktøjer og feedback fra vores kommunikationsfolk, som du kan bruge direkte i din frivilligaktivitet. Undervejs ser vi på en masse gode eksempler på fedt SoMe-indhold – både fra sekretariat og fra andre frivillige i URK.
Vi dykker ned i tre spændende ting:
- Sådan laver du godt indhold til sociale medier
Lær at skrive stærke og personlige opslag til sociale medier, spotte den gode historie fra din aktivitet og fange folks opmærksomhed. Vi kommer blandt andet ind på vinkel, hooks og call to action. Og så får du et crash course i at redigere video på din telefon.
- Kom med ind i maskinrummet hos kommunikationsafdelingens rekrutteringsteam – og giv os feedback
Vi viser eksempler og fortæller om tankerne bag udvalgt rekrutteringsmateriale fra URKs kommunikationsafdeling. Og inviterer til en samtale om produkterne og en snak om, hvordan vi bedst kan understøtte jer i jeres rekruttering lokalt.
- Workshop: Producer din egen, lille video – eller skriv en fængende tekst med gode billeder.
Vi trækker i arbejdstøjet! Du vælger selv, om du vil producere en kort video eller skrive en tekst til et SoMe-opslag. Vi holder det simpelt, og lover, at du står tilbage med et fedt kommunikationsprodukt. Undervejs får du hjælp og feedback fra vores kommunikationsfolk.
Kurset henvender sig både til dig, der fx styrer din aktivitets instagram-profil og dig, der vil øve dig i at skabe opmærksomhed om URK i dit eget netværk. Alle er velkomne uanset erfaringsniveau.
Børn og unge i fokus
På dette kursus har vi samlet alt det bedste børnefaglighed til et samlet kursus for dig, der laver aktiviteter for børn og unge. På kurset lærer du om basal børnepsykologi og hvad der kendetegner børn, som har det svært og hvilken rolle frivillige kan spille. Vi skal tale om, hvordan vi sikrer trygge og gode rammer for børn, der har det svært, og hvad vi skal gøre, når et barn har brug for hjælp.
På kurset lærer du:
- Introduktion til børnepsykologi
- Hvordan du skaber trygge rammer, så børnene trives i jeres aktiviteter
- Hvad du skal gøre, når et barn har brug for hjælp