Hospitalscafe_Børnecafe_Riget_balonner_frivillige_ungdommens røde kors

    Vi sætter sygdom på pause

     

    Forestil dig at være ung og indlagt. Dit normale liv med venner, familie og fritid sættes på standby. På hospitalet får du den behandling, du har brug for. Men du oplever samtidig, at alt fokus er på din sygdom.

     

    Sådan en omvæltning oplever op mod 85.000 børn og unge hvert år, når de indlægges på de danske hospitaler. Det kan være svært ikke være en del af livet uden for hospitalet, og man kan hurtigt komme til at føle, at man langsomt bliver til sin sygdom.

    Vi tror på, at de frivillige kan skabe et frirum for børn og unge tilknyttet afdelingen ud fra nogle perspektiver, som de professionelle ikke kan. De skaber fællesskaber, der ikke handler om sygdom, men om at være barn og ung, og hvor der er muligheder for fri leg og aktivering, hvor kun fantasien sætter grænser

    - Lis Dueholm, oversygeplejerske på Sjællands Universitetshospital i Roskilde

    "Jeg er ikke min diagnose"
    I Ungdommens Røde Kors ved vi, hvor vigtigt det er at få et frirum fra sin sygdom. Om den sidder i kroppen eller psyken. Om den er der i en periode eller for altid. 

    I programmet Plads til Livet har vi en række aktiviteter, hvor fokus er på børne- og ungdomsliv frem for sygdom. Vi har caféer på hospitaler og ungdomspsykiatriske afdelinger. Vi arrangerer ferie- og weekendlejre, hvor børn og unge får nogle oplevelser uden for hjemmet. Og vi har væresteder, hvor unge mødes med andre unge i samme situation.

    Fælles for aktiviteterne er, at vi ikke er optagede af, hvad de har spist, hvor mange gange de har været på toilettet, eller om de har husket at tage deres medicin. Her handler det bare om at være barn eller ung med de drømme og muligheder, der følger med.

    Plads til Livet er et partnerskab med Egmont Fonden.

    30

    procent

    af syge børn og unge har overvejet at begå selvmord på grund af sygdommen

    17

    procent

    oplever at blive mobbet eller holdt udenfor

    57

    procent

    får oftere ondt i hovedet, maven el.lign