Fremtidsværksted_frivillig_lokalt_ungdommens røde kors

  Alle skal være med

  Lokalafdelinger og styregrupper

  På årets landsmøde vedtog vi en ny organisering i Ungdommens Røde Kors. Det betyder ændringer for dig og din lokalafdeling eller styregruppe. I får mere frihed til at organisere jer, så I bedst skaber mange og gode aktiviteter rundt om i landet. Det kræver selvfølgeligt en masse snakke med de aktiviteter, som lige nu er tilknyttet jer, og med de andre dele af organisationen I samarbejder med - eller gerne vil samarbejde med.

  I den nye organisering er der ikke længere en rolle, som hedder 'styregrupper'. Mange af de nuværende styregruppers funktioner, er der dog stadig brug for. Det betyder, at styregrupperne skal overveje, hvordan de bedst kan fungere i fremtiden. I kan vælge at oprette jer som national afdeling, som aktiviteterne kan organisere sig i - eller I kan overgå til at blive en gruppe, der arbejder med uddannelse, træning, starter nye aktiviteter op eller noget helt fjerde, også selvom jeres aktiviteter ikke vælger at organisere sig i en national afdeling.

  Det centrale spørgsmål er, om aktiviteterne på jeres område vil organiseres i en lokalafdeling, i en national afdeling eller være selvstændige. Hvordan den enkelte lokalafdeling vil arbejde, eller hvordan en national afdeling bedst fungerer, er op til jer at forme - sammen med aktiviteterne. Det er dog vigtigt, at alle led er opbygget demokratisk.

  Som styregruppe skal I spørge jer selv, om I skal danne en national afdeling - og som lokalafdeling skal I tage stilling til, hvordan I vil arbejde med aktiviteterne i jeres lokalområde. Vi har lavet en lille vejviser, som hjælper jer med at komme i gang:

   

  Hvis I har brug for lidt mere baggrund, er her en ordbog for jer, der lige skal have styr på de mange begreber, vi ofte bruger:

   

  ... Og en oversigt over, hvad der er anderledes i den nye organisering:

   

  Kodeordet for den nye organisering er dialog - snak med hinanden på kryds og tværs, så vi kommer godt på plads i den nye organisering. Hvis I har spørgsmål til, hvordan I håndterer det hele, så skriv til landsstyrelsen eller til velkommen@urk.dk. Vi glæder os til at høre jeres vilde tanker! Og skriv hellere en gang for meget end en gang for lidt.

  Vi taler meget om, hvad byen har brug for, og hvilke aktiviteter vi så skal lave. Jeg mærker, at det er handlingen, der tæller. Det vigtigste for os er at få fat i den næste generation og engagere dem i samfundet og deres by. Jeg er stolt af, at vi faktisk kan ændre nogle ting

  - Edita, 24 år

  Velkomsten i Ungdommens Røde Kors

  Som en del af den nye organisering, skal URK have en ny "velkomst". Det betyder, at vi skal fortælle om vores værdier, uddanne folk til bedre at gøre en forskel, og det skal være lettere at blive en del af vores fællesskab. Vi gør det allerede, men vi skal blive endnu bedre!

  Velkomsten vil ikke være den samme på alle aktiviteter - men Landsstyrelsen arbejder på en værktøjskasse, som I kan bruge til at byde velkommen, der hvor I er. Samtidig sætter hele organisationen fokus på opgaven, og sekretariatet arbejder på, at der skal blive så kort vej som muligt, fra du går ind ad døren, til du gør en forskel i URK. 

  Lige nu tester vi derfor en masse af idéer af i organisationen, som blev udformet af deltagerne på Landsmødet. Nogle af dem er:

  • Alle, der kontakter URK for at høre mere, får et ”velkomstopkald” inden for fem døgn. De bliver budt velkommen, og vi fortæller dem, hvor fedt det er, at de gerne vil være med. Vi snakker om, hvordan de har lyst til at engagere sig.
  • Vi producerer videoer, der fortæller om URK's værdier.
  • Vi producerer videoer, hvor børn fortæller om URK fra deres perspektiv.
  • Vi tester forskellige typer af handlingserklæringer - videoer, fotos og skriftlige. Handlingserklæringerne fortæller om, hvad URKs værdier er - og hvad folk gerne vil bidrage med til URK og samfundet.
  • Børn og unge som velkomstkomité. På mange aktiviteter kan børn og unge godt vise nye URK'ere rundt i lokalerne og fortælle om, hvad de laver på aktiviteten.

  Hvis du vil teste nogle af idéerne af, eller hvis du har nogle vilde idéer selv, så skriv til velkommen@urk.dk, og vi hiver fat i dig!

  Vil du vide mere om organiseringen?