Julehygge på Kongelunden

Vis på kort

Hvordan skaber man julehygge for børn, der bor på et asylcenter? Det giver en gruppe frivillige fra Ungdommens Røde Kors opskriften på.

Af Karina Ertmann Krammer, december 2009

Vi ankommer til asylcenter Kongelunden mandag eftermiddag. Det ligger på Amager ca. en halv times buskørsel fra Ørestad station. For de frivillige går busturen med at få de sidste aftaler om aftenens aktiviteter i stand. På asylcenteret kommer vi først ind i et tomt opholdsrum med sofaer, borde, et tændt fjernsyn og en slags reception. En sort kat slentrer hjemmevant rundt i rummet. Her får de 4 frivillige fra URK udleveret et sæt nøgler og en walkie talkie. I dag skal de være i asylcenterets børnehave.

Først skal børnene findes
De frivillige deler sig op for at hente børnene. Der er i alt 12 børn mellem 4 og 10 år, der bor på Kongelunden. Der ligger rækkevis af barakker, som ligner hinanden på en prik. Her bor asylansøgerne. Trine, som er aktivitetsansvarlig, har heldigvis styr på i hvilke barakker børnene bor. Da hun banker på til det første værelse går døren op og en lille fyr på ca. 6-7 år springer lige ud i armene på hende. Han er tydeligvis glad for at se de frivillige og skynder sig at tage sine sko på og sige farvel til sin mor og lillesøster, som endnu ikke er gammel nok til at komme med. Så går turen videre til en af de andre barakker. Her bor flere af børnene, men de er åbenbart allerede løbet udenom de frivillige og over til børnehaven.

Børnene samles foran døren ind til børnehaven. De bliver lukket ind én ad gangen, hvorefter de skal tage overtøj og sko af og sætte sig i en rundkreds på gulvet. Der er virkelig knald på og det lykkes ikke på noget tidspunkt at få alle børnene til at sidde stille og tie stille på samme tid. Men det slår ikke de frivillige ud. De gennemfører en runde, hvor alle skiftes til at fortælle navn, alder og hvilket land de kommer fra. Børnene kommer fra mange forskellige lande, blandt andet Afghanistan, Irak og Zimbabwe. Indimellem børnene og de frivillige er der også et par tøjdyr, som bliver præsenteret.

Et tiltrængt pusterum fra hverdagen
De frivillige fra URK kommer på Kongelunden hver mandag og leger med børnene et par timer. Kongelunden er et omsorgscenter og har overvejende flygtninge med fysiske og psykiske problemer, og mange af dem har været udsat for tortur. Derfor har forældrene begrænsede ressourcer til deres børn. Det betyder, at børnene på Kongelunden er nogle af de mest sårbare, som URK arbejder med. Aktiviteterne med børnene handler derfor om at give dem gode og sjove oplevelser som et tiltrængt pusterum fra hverdagen. De har blandt andet været i Tivoli, på Eksperimentariet, i svømmehal og meget mere, og nogle mandage leger de bare på asylcenteret.

I dag skal der være julehygge og Rasmus, som har været frivillig på aktiviteten et års tid, har bestemt, hvad de skal lave. De skal bage brunkager og spise risengrød. De frivillige deler børnene op, så fire børn ad gangen får lov at bage brunkager med Rasmus og Balal, som også er frivillig. Imens er der dømt fri leg til resten af børnene. Trine har taget pebernødder med, og viser børnene hvordan man leger ”mus”. En leg som de fleste danske børn kender fra deres barndom, hvor det gælder om ikke at vælge den pebernød, som er udnævnt til mus. Børnene fanger hurtigt spillets regler, og går til legen med stor entusiasme. Og det gælder om at holde godt øje med hvis tur det er, for der bliver ballade, hvis nogen springer rækkefølgen over! De mindste af børnene er så ivrige, at det er svært at lade være med at afsløre, hvilken pebernød, der er musen.

Imens bages der brunkager på højtryk i lokalet ved siden af. Hvert af børnene får et stykke brunkagedej, som de kan skære ud. Der bliver lavet måner, huse, piger, drenge, engle, hjerter og meget mere. Her er der lidt mere ro på, da børnene er koncentrerede om at skære nogle fine figurer af brunkagedejen. Der bliver skrevet navn på bagepapiret med børnenes figurer, og det næste hold børn kommer ind for at skære deres figurer.

Og sådan går der hurtigt en mandag eftermiddag i december på at skabe julehygge for 12 asylbørn.

Denne artikel er tagget med:

At være forskellige i fællesskab

På International Dag i København var Ungdommens Røde Kors med til at fejre danskernes evne til at være forskellige i fællesskab. På vores kreative legeplads kunne børnene lave badges, spise popcorn og få gnubbetatoveringer.

Læs mere her

Hr. Berg gør en forskel

Signe Mortensen er frivillig i Ungdommens Røde Kors’ café for unge patienter. I caféen kan de glemme deres sygdom for en stund.

Læs mere her

Et samarbejde, der opfylder drømme

HR Hovedstaden drømmer om at klæde de frivillige i Ungdommens Røde Kors godt på med faglige kompetencer til det frivillige arbejde. Drømmene bliver til virkelighed med hjælp fra et virksomhedssamarbejde med Novozymes.

Læs mere her

Overraskelser i luften

På Solskinslejren fik både lejrbørn og frivillige en flyvende start! Allerede få timer efter ankomsten søndag aften svævede de rundt i en luftballon i tyve meters højde med udsigt over Nakskov og omegn.

Læs mere her

EN SJOV AFTEN PÅ RIGSHOSPITALET

Otte frivillige komikere, en masse forventningsfulde ansigter og råhygge var opskriften på en succesfuld aften, da Hr. Berg inviterede langtidssyge unge til stand-up i den hyggelige café på Rigshospitalet.

Læs mere her

Fra lejrbarn til lejrleder

Hvert år invaderes Ungdommens Røde Kors' ferielejre af forventningsfulde børn. På lejrene venter børnene en uges ferie sammen med flere hundrede frivillige fra Ungdommens Røde Kors, som glæder sig til at sikre børnene en oplevelse for livet. Det gælder også for Carsten, som har oplevet ferielejrene som både barn og voksen.

Læs mere her