Fra lejrbarn til lejrleder

Vis på kort

Hvert år invaderes Ungdommens  Røde Kors' 18 ferielejre af mere end 1100 forventningsfulde børn. På lejrene venter børnene en uges ferie sammen med flere hundrede frivillige fra Ungdommens Røde Kors, som glæder sig til at sikre børnene en oplevelse for livet. Det gælder også for Carsten, som har oplevet ferielejrene som både barn og voksen.

Af Karina Ertmann Krammer, juni 2010

Carsten Behr-Rasmussen har mange minder fra Ungdommens Røde Kors' ferielejre. Både som deltager, senere som hjælper og endeligt som lejrleder. Han har nu været lejrleder på Kongelejren i fem år, og det havde han ikke regnet med, da han startede som hjælper.

”Jeg havde slet ikke tænkt på det selv, før jeg blev spurgt af en lejrleder, om det var noget for mig. Jeg syntes, det lød som en god udfordring, og så klappede fælden, for det er rigtig spændende”, fortæller Carsten.

Jeg huskede det som større
For 20 år siden da Carsten var på ferielejr for første gang, var han otte år. ”Det jeg kan huske er, at det var ret skægt. Når jeg stadig husker oplevelsen i dag, må det være fordi, det har gjort indtryk på mig.” Carsten holder en tænksom pause og fortsætter. ”Jeg husker selve området og lejren. Jeg har faktisk været der som voksen, og jeg huskede det som større,” siger han og griner.

Carsten husker, at han knyttede sig meget til en mandlig hjælper. ”Jeg havde lige mistet min far året før, så det var rart, at der var plads til, at han kunne tage sig af mig. Set retrospektivt, så var han nok lidt træt af mig til sidst. Jeg husker, at jeg sætter mig ved siden af ham i bussen, hvorefter han siger til mig, at han er nødt til at sove, ellers får han det dårligt,” siger Carsten med smil i stemmen.

Carsten var kun med en enkelt sommer, men som han siger: ”Hvis jeg havde fået tilbuddet igen året efter, havde jeg helt sikkert taget imod det.”

En frisk start
Det er en meget blandet flok børn, der er med på Ungdommens Røde Kors' ferielejre. De fleste er med enten fordi deres forældre ikke har råd til at tage dem med på ferie, nogle fordi de ikke har det godt i skolen, ikke har så mange venner eller blot fordi de har brug for lidt luftforandring. Der er enkelte med større problemer. Men fælles for dem alle gælder det, at ferielejren er en frisk start, hvor man ikke kender nogen – eller i hvert fald kun nogle få andre fra tidligere år.

Der sker en masse i løbet af sådan en uge. På Kongelejren har man en række faste aktiviteter, som en tur i sommerland, stor vandkamp, aktiviteter på den nærliggende badestrand og temauge med for eksempel græske guder. Carsten slår samtidig fast, at udover de mange aktiviteter er det vigtigt, at der er tid til at hygge og snakke og ”bare tulre rundt”.

Carsten fortæller, at man som frivillig knytter sig meget til børnene, og det kan være hårdt at sige farvel, når ugen er omme.

”Man kommer tæt på hinanden med alt, hvad det indebærer, og man tænker selvfølgelig på dem, når de tager hjem. Men der er også en del børn, som kommer igen, og når man får lov til at møde børnene gennem flere år, så er det heldigvis de fleste, man kan mærke har udviklet sig positivt.”

Det er fornemmelsen, der gør forskellen
Der er meget arbejde i at være lejrleder, og der er faktisk arbejde hele året rundt. Lederne sørger for, at alt er gjort klar til først hjælperne og dernæst børnene ankommer. Lederne skaber rammerne om lejren, skaffer frivillige, laver introkursus, forberedelsesweekend og evalueringsweekend. Og derefter starter det hele forfra igen med at planlægge næste års ferielejr.

Carsten har været hjælper 6-7 gange på andre lejre. Han fortæller, at det karakteristiske ved at være frivillig på en ferielejr er, at det er hårdt.

”Der er knald på i løbet af dagen, og man finder sit indre barn frem igen. Man bliver helt overtræt – man kan ikke hænge sammen. Men man henter alligevel energi, fordi børnene giver én energi. Børnene kræver ens fulde opmærksomhed hele dagen. Og når de er lagt i seng og man har læst godnathistorie, så er der aftenmøde, hvor den forløbne dag skal evalueres og næste dag skal forberedes – og det kan godt blive sent men hyggeligt!”

Men hvis det er så hårdt, og der ligger så meget arbejde i det, hvorfor kommer de mange frivillige så igen år efter år?

”Hvis det bliver for nemt er det jo også for kedeligt”, lyder Carstens korte svar. Så tænker han sig lidt om og siger: ” Jeg kommer igen på grund af den fornemmelse, jeg har lige efter børnene er sendt af sted – og misforstå mig nu ikke, jeg er ikke glad for at børnene tager af sted. Men lige dér har jeg fornemmelsen af, at jeg har gjort noget fantastisk for de her børn. Lige dér er jeg så træt, at jeg kunne sætte mig ned og græde uden at have noget at græde over. Og jeg er sammen med andre mennesker, der har nøjagtigt den samme fornemmelse.”

Livsglædens tankstation
Carsten har været på orlov som lejrleder sidste år og i år for at gøre sit studie færdigt. I år tager han dog med som hjælper, og han regner med at komme tilbage som leder igen på et tidspunkt. Der er nu kun kort tid til Carsten drager afsted mod Kongelejren for endnu engang at dedikere en uge til at give en masse børn en masse ferieminder.

”Børnene lever højt på den her oplevelse hele året. Efter lejren er slut får vi altid tilbagemeldinger fra familier og plejefamilier, som føler, at de børn, de har fået tilbage, er blevet tanket op med livsglæde. Det er rart at høre.”

Læs mere om de 19 ferielejre, og hvordan du selv kan blive frivillig på en ferielejr.

Julefest på krisecentret

Alle børn bør få en gave til jul. Også dem på landets krisecentre. Det sørgede Spilopperne for, der med julemand, pebernødder og pakker gav børnene julelys i øjnene.

Læs mere her

Plexus i Odense vinder pris

Selvom Plexus i Odense kun har været åbent i fire måneder, har værestedet for ensomme unge modtaget den fynske SIND-pris.

Læs mere her

Fallulah synger for syge børn og unge

Sangerinden Fallulah sang fødselsdagssang for indlagte børn og unge, da Café Svanen på H.C. Andersen Børnehospital i Odense fejrede to års fødselsdag.

Læs mere her

Julehygge på Kongelunden

Hvordan skaber man julehygge for børn, der bor på et asylcenter? Det giver en gruppe frivillige fra Ungdommens Røde Kors opskriften på.

Læs mere her

Overraskelser i luften

På Solskinslejren fik både lejrbørn og frivillige en flyvende start! Allerede få timer efter ankomsten søndag aften svævede de rundt i en luftballon i tyve meters højde med udsigt over Nakskov og omegn.

Læs mere her

EN SJOV AFTEN PÅ RIGSHOSPITALET

Otte frivillige komikere, en masse forventningsfulde ansigter og råhygge var opskriften på en succesfuld aften, da Hr. Berg inviterede langtidssyge unge til stand-up i den hyggelige café på Rigshospitalet.

Læs mere her